Při vzniku rakoviny vaječníků může hrát významnou roli také dědičnost. Nedědí se však samotný nádor, ale zvýšená pravděpodobnost onemocnění.

👉🏻 Může za ni mutace genu BRCA 1 nebo BRCA 2, kterou trpí každý osmistý Čech – ženy i muži – a z rodičů na potomky se přenáší s 5️⃣0️⃣% pravděpodobností.

Ženy s touto mutací mají až třicetkrát vyšší riziko rakoviny vaječníků, desetkrát vyšší rakoviny prsu, zároveň u obou pohlaví zvyšuje riziko rakoviny slinivky a u mužů rakoviny prostaty.

👉🏻 Každá žena by se tedy měla zajímat o historii výskytu nádorových onemocnění v rodině – a v případě, že je vysoký, promluvit si s 👩‍⚕️ošetřujícím lékařem nebo gynekologem o možnosti genetického testování.

Přestože zatím neexistuje prevence, která by snížila riziko rakoviny vaječníků u všech žen, jsou u žen s potvrzenou genovou mutací BRCA 1 nebo BRCA 2 možné preventivní operace.Tyto zákroky riziko minimalizují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně také dělohy, a to po ukončení reprodukčních plánů. Z důvodu zvýšeného rizika rakoviny prsu je také možné preventivní odstranění (.)(.) prsů (včetně dvorců nebo bez dvorců). Zdravé nosičky mutace genů BRCA 1 nebo BRCA 2, které jsou matkami, by také měly informovat své potomky, aby se po dosažení plnoletosti mohli rozhodnout pro genetické vyšetření.

👉🏻 U každé ženy s nově diagnostikovanou rakovinou vaječníků musí být provedeno genetické vyšetření na BRCA mutace a v případě pozitivního nálezu také vyšetřeni její přímí příbuzní.

Další informace najdete například na webu poradny FN BulovkaBRCA centrum.

Už jste si stáhli naši BROŽURU?

V informační brožuře na https://bit.ly/3LAKdEK / se dozvíte:

🔹Co je zhoubné onemocnění vaječníků a jaká má stádia

🔹Jakými příznaky se hlásí a jaké jsou jeho rizikové faktory

🔹Pomocí jakých vyšetření může být diagnostikováno a jaká je jeho léčba


0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..